Живий йогурт в домашніх умовах (без йогуртниці)

Живий йогурт в домашніх умовах (без йогуртниці)
Інгредієнти
молоко
1 л
закваска для приготування йогурту (флакон)
1 шт.

Домашній йогурт — мій беззаперечний фаворит вже близько року. Адже це смачно, натурально і корисно.

Живий йогурт в домашніх умовах (без йогуртниці)

Взялася за приготування йогурту вдома, коли експериментально-дослідним шляхом виявила, що в дитини алергічна реакція на готові фруктові йогурти
Тепер готую літру йогурту щодня. І він ніколи не залежується. Малий із задоволенням з'їдає велику чашку. Використовую в звичайному вигляді, а також в десерти, креми, заправки для салатів, соуси… всього не перелічити, можливостей безліч.
Приготувати йогурт в домашніх умовах можна різними способами. Найпростіший — купити йогуртницю — розлити в скляночки підготовлене молоко з закваскою, включити пристрій в розетку і через 5-6 годин насолоджуватися смачним домашнім йогуртом.

Я так і планувала зробити, коли раптом виявилося, що йогуртниці зникли з інтернет-магазинів взагалі, от «вчора» ще були, а сьогодні нема. Та й у місцевих магазинах пусто… ні в одному таки була… але за ціною суперсучасного кухнонного комбайну тож мене задавила банальна жаба.

Але, хвала Гуглю і кулінарним форумам, я знайшла в мережі кілька способів приготування йогурту в домашніх умовах без йогуртниці. Наприклад: в духовці, в ковдрі або в термосі. Останнім я, власне, і користуюся вже майже рік. І хоч йогуртниці знову з'явилися в магазинах, банально лінуюся мити 7 склянок замість одного термоса

інвентар:

  • каструля об'ємом 2-3 літри
  • термос об'ємом 1-1,5л
  • термометр (електронний)

Опис:
  1. Вилити молоко у каструлю і довести до кипіння, на мінімальному вогні прокип'ятити 5 хвилин (кажуть, що супер пастеризоване молоко можна не кип'ятити, але мені подобається легкий відтінок топленого молока).
  2. Охолодити молоко до температури 37-43 градуси, зняти пінку.
  3. Якщо використовуєте суху закваску — розвести її столовою ложкою молока в флаконі і влити розведену закваску в молоко.
  4. Якщо використовуєте готовий йогурт — влити вміст упаковки в молоко і ретельно перемішати вінчиком.
  5. Перелити молоко з закваскою в термос, закрити кришкою і поставити на 5-6 годин. Важливо не рухати термос протягом цього часу — щоб не порушити згустки.
  6. Готовий йогурт густий (ложка стоїть) і з нейтральним смаком. Перелити його в чисту посудину, закрити кришкою і поставити в холодильник на 1-2 години, де він ще трішки загусне. Можна додати наповнювач за смаком — ягоди, подрібнені фрукти, мед, мюслі, цукор, шоколад...


М.К.: молоко для приготування беру тривалого зберігання, супер пастеризоване, використовую спеціальну закваску для йогурту (хоча кілька разів як завкаску використовувала «Активію» без наповнювачів, поки чекала на замовлену).
Чим довше стоїть йогурт у термосі, тим кисліший він стає… для нас оптимально 5-6 годин.
Для приготування наступної порції йогурту беру дві-три столові ложки з попереднього, але якщо йогурт приготовлений не пізніше ніж два дні тому.



От наче й усе розповіла, якщо є якісь запитання — задавайте у коментах, з радістю відповім

В загашниках, ще є рецепти топленого (пряженого) молока, ряжанки, вершкового сиру, домашнього сиру… буду ділитися правда більшість треба ще зазнімкувати

Також тут

Повернутись на початок рецепту "Живий йогурт в домашніх умовах (без йогуртниці)"

Коментарі (10)
RSS згорнути / розгорнути
 
 
+
0
Дуже сподобався. В нас алергії вже немає але люблю я корисні домашні рецепти.
Я б попросила, докладніше написати про ампули з закваскою, я ще ліпше фото. Дякую
avatar

Masha

+
0
у нас теж вже тьху-тьху-тьху пройшла… правда був один випадок, коли малий не ївши півроку магазинних йогуртів-сирочків і тд один раз з'їв Растішку і отримав кропивницю, бррр… що ж вони туди всовують?
замовляю закваску на сайті http://zakvaski.com — йогурт альба, але щось мені остання партія не дуже сподобалася, наша лікарка порадила спробувати від фірми Вітамакс, у нас в місті є представництво, але здається вони їх і через інтернет можна замовити
avatar

retgdwer_a

+
0
Дякую.
avatar

Masha

+
0
Спасибі за рецепт! А йогуртові закваски можна купити у аптеці, принаймні у нас вони є.
avatar

prostoKsjy

+
0
на здоров'я пощастило вам, у нас в аптеках є різні йогурти в порошках, але якщо заквашувати ними, виходить зовсім інший продукт, скоріше схожий на звичайний кефір, разюче відрізняється і смаком, і структурою
avatar

retgdwer_a

+
0
а можна вместо термоса в стекляной банке и укутать тепло что получитса йогурт???
avatar

guest

+
0
Я нашла еще один способ приготовления. Он вообще идеально подходит для этого ), Думала что никогда не найду применения устройству для подогрева водички для детей и вот в нашу жизнь ворвался ЙОГУРТ )). Это устройство подходит как нельзя лучше т.к поддерживает постоянную температуру 40 градусов.
Успехов и приятного аппетита ) )!!!
avatar

Olga-Olga

+
0
А у меня ни чего не получилось, хотя все сделала так как написано, как говорится, строго по инструкции. и как было молоко так и осталось молоко. Закваска была сухая, по дате свежая, куплена в аптеке и молоко пастеризованое. ну все все как написано и ни чего.Помогите пожалуйста, почему не получилось?
avatar

SvetlanaBubenko

+
0
точно причину не скажу, але оскільки Ви вказуєте, що молоко залишилося молоком і не сквасилося найімовірніші дві:
— добавки від виробника у молоці (консерванти, стабілізатори, ба навіть антибіотики) які додають для тривалого зберігання, бо вони перешкоджають розвитку мікрофлори і в даному випадку йогуртової
— невитриманий температурний режим (молоко недостатньо нагріте — тут навіть 1-2 градуси можуть відіграти роль, або термос погано тримав тепло, або конкретно ця закваска потребує вищої температури, що мало би писати на упаковці) або часовий — іноді час заквашування складає і до 8-10 годин, особливо взимку, коли температура в кімнаті прохолодніша.
avatar

retgdwer_a